George Crîngaşu: Devonian Leap
2019 szeptember 11- november 6.
devonianweb

Megnyitó: 2019. szeptember 11., 18:00 óra
A kiállítás látogatható: 2019. november 6-ig.

A jövő modern-ősi volt, a kortárs nem más, mint mítosz, és mint minden nagy mítosz, erkölcsi következményeken keresztül dacol az idővel. A kreatív késztetés nyom egy egészséges resetet, és újrakonfigurálja magát.
//////////////////////////////////////////////////////////////////
Visszamegyünk... Messzire, százmilliónyi évvel, milliárd aszteroida-eseménnyel hátrébb, kihátrálunk önmagunkból, társadalmi normáinkból és a közelmúlt történelméből.
Elismételjük személyes, társadalmi, történelmi (friss és ősi) történeteinket, ahogy rengetegen előttünk. Egy időalapú hálózat ontja magából a fajunk történetét, amely bonyolult és elfogult és gyönyörű.
A múlt az egyedüli igaz vonatkozási pontunk: fény a csillagokból, szén a fosszíliákból, dokumentumok az elmúlt századokból, fotók máról.
Abszolút témákon dolgozni.
A jelen mindig referenciális.
//////////////////////////////////////////////////////////////////
A Devoni ugrás egy sorozat a korrózió hatalmának ajánlva, amint az megmutatkozik a geológiai, antropológiai, társadalmi idővonalakon. Alultáplált generációs tudásátadás, megrendszabályozott digitális belenyugvás, elfojtásterápia, alattomos kromatika és más hívószavak.
De ezek a munkák a koncentrációról is szólnak, hogy egy pontra figyelsz, a távcső fókuszát az ég egy bizonyos szeletére irányítod, és az így sűrített dózisban vetül le az idővonaladra.
A kiválasztott ponton kétéltű vagy: a szárazföld ígéretesnek tűnik, a víz még táplál.

 

George Crîngaşu Kolozsváron és Rómában él és dolgozik. Művész munkájának fő fókusza az adatok újrakontextualizálásra és szétbontására alapul, melyek installációs, videó, digitális nyomat és festészeti munkákban jelennek meg. Szólókiállítása volt a bukaresti Nikodim Galleryban (2017), a SABOT Galleryban (2014), munkáival szerepelt az Új Budapest Galériában (2018),a bázeli LISTE-n (2015), az athéni Digital Arts Festivalon, az Art Encounters Biennalén Temesváron, valamint Londonban és Athénba is.

George Crîngaşu ezzel a kiállítással mutatkozik be először a galéria képviselt művészeként, de művei láthatóak voltak már Budapesten 2015-ben a Trafó Galériában, 2017-ben egy Fenyvesi Áron által kurált csoportos kiállításon („Kontúrok hasadnak ki a hideg dióda sugárzásból”) a Horizont Galériában és 2018-ban az Új Budapest Galériában is, a Kétfejű Gyufa című kiállításon.

 S7A4908  S7A4910
 S7A4911  S7A4919
 S7A4921  S7A4982

Fotó: Biró Dávid