Imre Mariann: Portól porig
2017. október 20 - december 6.
imremarianndustsmall

Megnyitó: 2017. október 20., péntek 18:00 óra

A kiállítást megnyitja: Szelley Lellé
A kiállítás látogatható: 2017. december 6-ig.

A 2017 márciusi Mulandóság rögzítése (Szőnyeg) projektet követően Imre Mariann most szóló kiállításával mutatkozik be a Horizontban.

„Ez nem egy retrospektív kiállítás, holott sok régi munka szerepel, de igazán a rész és az egész viszonyulása számít itt. Mintha egy nagy installációt raktam volna össze. Még arra is gondoltam: mások munkáit is beteszem a kiállításba, az sem fontos ,hogy én készítettem. Valamit szeretnék mondani és ennek a célnak az érdekében behozok festményeket, tárgyakat, képeket. Régóta figyelem magamban, hogy főiskolás fehér korszakom óta tulajdonképpen ugyanaz foglalkoztat mindig, ha kicsit más eszközökkel is, de ugyanazt járom körbe. Összerakom magam.“ Imre Mariann

IMRE Mariann 1968-ban született Medgyesházán. 1991-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Imre végzettsége szerint festő, de nem a hagyományos képfestés jelenti számára az alkotást, sokkal inkább jellemzi a koncept alapú újítás, a filozófia és a szakralitás. Imre munkáinak szellemisége a hetvenes évekbeli neoavantgárddal rokon. A diplomázást követő három évben posztgraduális képzésben folytatta tanulmányait. 1992-ben Barcsay-díjas lett, majd 1994-ben elnyerte a Karl-Hofer-Gesellschaft ösztöndíját Berlinbe. Az 1999-es 48. Velencei Biennálén Magyarországot képviselte Bukta Imrével, Erdélyi Gáborral és Csörgő Attilával közösen, ugyanebben az évben a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt. 2003-ban megkapta a Munkácsy-díjat, mely a legrangosabb hazai képzőművészeti díj. Munkáit számos hazai és nemzetközi intézményi kiállításon mutatták be. Többek között a Magyar Nemzeti Galéria és a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményében is megtalálhatók művei. Imre Mariann Budapesten él és alkot.

 MG 5993  MG 5996
 MG 6005  MG 6028
 MG 6029  MG 6063

Fotó: Bilák Krisztina