Kupcsik Adrián: Der Zauberlehrling
2020. január 8 – február 12.
kupcsikcover

megnyitó: 2020. január 8. 18:00 óra
a kiállítás látogatható: 2020. február 12.ig. 

Goethe versében a varázslótanonc elveszíti az uralmat a tárgyak felett, elfelejti a megfelelő varázsigét, végül kétségbeesetten hívja segítségül a mestert. 
 A képek műtermi hulladékokból, legfőképpen (nem festészeti) műtárgyak készültekor létrejövő anyagmaradékokból, összeállított kompozíciók. Az alkotás folyamata közben kiszámíthatatlan eredmény keletkezik,  ezért a "mester" tudása szükséges a rendteremtéshez. Esetemben ez a "mesteri beavatkozás" a kompozíció finom hangolását, a fények és árnyékok hangolását jelenti. A megfelelő varázsszó amivel rendet lehet teremteni, a cím. 
A festmény ennek a párhuzamos világnak vetülete. A képek olyan vizuális narratívák, amik ismerősek, de inkább fordított "Déjà vu" élményként működnek. Még nem láttam, de nagyon ismerős. Ahol látjuk, hogy mi történik a képen, de nem érthetjük pontosan, mert a nyelvét nem tudjuk megfejteni. A cél egy olyan vizuális/párhuzamos univerzum létrehozása, amin belül sok változatos, egymástól eltérő dolog megtörténhet, de a nyelv logikája és elemei azonosak.
A nyelv azaz a "varázsigék" elemei a hulladék/maradék anyagok, amik az eredeti tárgy térfogatának részét alkották, miután szükségtelenné váltak, a tárgy negatívjának  a szimbólumai lettek. A nyelv logikája, azaz a "varázsigék" alkalmazásának módja maga az alkotói munkamódszer.

Kupcsik Adrián (1969) festőművész jelenleg Düsseldorfban él és dolgozik. 2001-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd 2009-ben ugyanitt szerezte meg DLA tudományos fokozatát. Az általa kialakított egyéni konceptuális nyelv és az ehhez kapcsolódó radikális művészeti praxis, már számos elismerést hozott számára: STRABAG Art Award (2002); Ludwig Művészeti Alapítvány (1999); Deutsche Telekom Fine Art Award (2000). Művei számos hazai és nemzetközi gyűjteményben megtalálhatóak.

kupweb5 kupweb4
kupweb3 kupweb1
kupweb6 kupweb7

Fotó: Biró Dávid