YOUTH 2
2022. június 22 - július 27
img-2775

A YOUTH2 a Horizont Galéria nyári kiállítás-sorozatának második kiadása feltörekvő fiatal tehetségekkel.  

Résztvevők: Bencs Dániel, Dávid Zita, Góth Martin, Lovász Luca, Koleszár Stella, Németh László, Üveges Mónika  
Kurátor: Arató Balázs 

Megnyitó: 2022. június 22. 18:00 óra 

Megnyitó DJ-set:DJ GYöReMiX! / Tilos RádióLo-Fi Instrumental Jazzy Hip Hop ViNYL ONLY DJ Set 

A kiállítás látogatható 2022. július 27-ig.   

Bencs Dániel
https://www.instagram.com/daniel.bencs
Bencs Dániel Budapesten született 1990-ben. 2009 és 2011 között az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskolában (OXI) képgrafikát tanult, majd 2012- ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakára, Károlyi Zsigmond és Ötvös Zoltán osztályába. Diploma után, hosszabb délkelet-ázsiai utazást tett, amely jelentős hatással volt a festészetére. 2020 óta a budapesti SKURC művészeti egyesület tagja, amely kiállításokat, és egyéb művészeti programokat szervez.

Dávid Zita
https://www.instagram.com/zitadavid/
Dávid Zita (Budapest, 1991) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán diplomázott 2015-ben. Ösztöndíjjal a prágai Képzőművészeti Akadémián és a salzburgi Képzőművészeti Nyári Egyetemen vett részt. Kiállított Budapesten, Prágában, és a velencei Arzenálban a 12. Nemzetközi Arte Laguna Díj döntőseként, ahol elnyert két díjat. 2018-ban részt vett az Art Department rezidencia programján Törökországban. Önálló kiállítás nyílt 2018-ban a Hidegszoba galériában, 2021-ben a Nagyházy Contemporary-ben.

Góth Martin
https://www.instagram.com/martingoth/
Góth Martin 1995-ben született Kaposváron. Felsőfokú tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőművész szakán kezdte 2015-ben. 2018-ban volt első önálló kiállítása a Telep Galériában. 2019-ben elnyerte az aacheni Peter és Irene Ludwig Alapítvány ösztöndíjpályázatát, aminek köszönhetően egy hónapot töltött Berlinben, az ottani képzőművészeti intézményrendszer feltérképezésével. Berlinből a glasgow-i School of Art, Painting & Printmaking szakára utazott egy féléves Erasmus program keretei között. Diplomáját 2021-ben szerezte, és azóta számos csoportos és önálló kiállítása volt, közte a jelenlegi sorozatát átfogóan bemutató Start Menu, a 1111 galériában.

Lovász Luca
https://www.instagram.com/luca.lovasz/
Lovász Luca 2021-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Tanulmányai során fél évet töltött Franciaországban az École Des Beaux-Arts de Marseille tanulójaként, valamint egy három hónapos free-mover ösztöndíj keretében Ljubljanában, az Academy Fine Arts and DesignSzámos csoportos kiállításon vett részt. Kiállított többek között Rigában, Marseille-ben, Magyarországon a budapesti Artmarketen. 2020-ban elnyerte a Budapest a fiatal tehetségekért díjat az Artmarket keretében belül. 2021-ben beválogatták a Secondary Archive elnevezésű, kelet-európai nő művészeket magába foglaló online platform résztvevői közé.

Koleszár Stella
https://www.instagram.com/stellkol/
Koleszár Stella (1992, Mohács) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó szakán Üvegtervező művészként diplomázott 2019-ben Budapesten. 2020-ban a Budapest Galéria művészcsere programjának keretben Salzburgban volt rezidens. Alkotásait számos csoportos kiállításon mutatta már be, többek között a 2019-es CONNECTION International Glass Art Exhibition keretében, a lengyelországi Wroclawban. Első egyéni tárlata „Sellő akartam lenni” címmel szülővárosában, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban került bemutatásra, második „Gaztett” című szóló kiállításával pedig a Horizont Galéria programjában mutatkozik be 2022 feburuárjában.

Németh László
https://www.instagram.com/nemeth.laca/
Németh László 1988-ban született Nyíregyházán. Vizuális érdeklődését korán felkeltették a városi térben egyre szaporodó graffitik, később egy idős mestertől figurális fetészetet tanult. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen Károlyi Zsigmond tanítványa volt, és ezekben az években talált rá saját irányára, az absztrakt expresszionista festészetre. Az egyetem nemcsak teoretikus támpontot és gyakorlati képzést adott, hanem alkotóközösséget is, mely a diplomavédés után Skurc Group néven szervez kiállításokat, és segíti tagjait a pályakezdésben.Művészeti gyökereit a graffiti, illetve a figuratív és absztrakt expresszionista tendenciák, a neoexpresszonizmus és a Heftige Malerei jelentik. A formai jegyeken túl ez egyfajta attitűdbeli hasonlóságot is feltételez olyan művészekkel, mint Julian Schnabel, Cy Twombly, Linus Bill - Adrien Horni, Christopher Wool, Jonatan Meese, Anselm Kiefer, Mark Grotjahn vagy Albert Oehlen. (Részlet Berg Andrea Posztmodern Rituállék című művéből)

Üveges Mónika
https://www.instagram.com/monikauveges/
Üveges Mónika (Budapest, 1992) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán diplomázott 2019-ben. Tanulmányai során fél évet töltött Kolozsváron. A budapesti Skurc művészeti kollektíva társalapítója. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt. Első egyéni tárlata "Implied Body" címmel a Telep galériában került bemutatásra. 2019-ben "Hyperobject" sorozatával elnyerte a Kahan alapítvány művészeti ösztöndíját. "Viscosity" című szóló kiállításával pedig a Foton Galéria programjában mutatkozott be, "Melting Fire" címmel a Fest,tisztít galériában. 2022-ben Derkovits Gyula Képzőművészeti ösztöndíjban részesül.Művészete a tudományos kísérlet és a gyermeki játék metszeteként foglalható össze, amely a posztantropocén által uralt filozófiai klímában egyszerre feszegeti a képhordozó és a természetes-mesterséges határvonalait. A médiumok közötti átjárások lehetővé teszik számára, hogy az emberi és nem emberi nézőpontok megsokszorozásával és kifordításával az állandó vizuális megtévesztettségre reflektáljon, mely ugyanúgy fakad a technológiai fejlettségből, mint a környezetünk nehezen felfejthető látszataiból.

 S7A9155  S7A9159
 S7A9162  S7A9164
 S7A9166  S7A9167

 

Fotó: Biró Dávid