YOUTH 3
2023. június 28 - július 26.
youth3

YOUTH 3
2023. június 28 – július 26.

Művészek: Kádár Emese, Németh Dávid, Rohrböck Dániel, Széll Ádám
Kurátor: Arató Balázs
Megnyitó: 2023. június 28., 18:00 óra
Megnyitó DJ-SET: DJ GYöReMiX! (Tilos Rádió) Instrumental Jazzy Hip Hop ViNYL ONLY DJ Set
A kiállítás látogatható: 2023. július 26-ig.


A YOUTH 3 a Horizont Galéria nyári kiállítás-sorozatának harmadik kiadása feltörekvő tehetségekkel.


Kádár Emese a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőművész szakán végezett 2019-ben. A festészet felől az egyetem évei alatt a térbeli alkotás, majd a textilkészítés felé fordult. 2017-ben ERASMUS ösztöndíjasként Varsóban megismerkedett a kézi szövés technikájával, amit ezután épített be a művészeti gyakorlatába. Az egyes alkotások vizuális tervezése során digitális rajzokat készít, amelyeket a szövés mellett 2022 óta gipsztáblákra transzferálva is materializál. Az elmúlt 10 évben számos csoportos kiállításon vett részt Magyarországon, de kiállított Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában és Csehországban is. Két önálló kiállítása volt Budapesten – az egyik 2017-ben a Laborban, a másik 2019-ben a Pincében. 2022-ben több munkát egy duo kiállítás keretében a RESET art space-ben mutatott be Kicsiny Márthával közösen. 2019-ben megkapta az American Tapestry Alliance Student Award Díját, 2021-ben bekerült az Esterházy Art Award short list-jére, és 2023-ban megnyerte az Esterházy Art Dating fődíját. Állított ki kortárs művészeti múzeumokban, mint a debreceni MODEM vagy a Ludwig Múzeum Budapesten, de szerepeltek a munkái az esztergomi Duna Múzeumban, és a budapesti Posta múzeumban is. 2021 óta a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja.
https://www.instagram.com/kadaremese/

Németh Dávid (Budapest, 1990) Felsőfokú tanulmányai előtt a dániai Noorgaards Hojskole-ba nyert Cirius ösztöndíjat.2017-ben Amadeus alkotói ösztöndíjban részesült. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán diplomázott 2020-ban.Tanulmányai során fél évet töltött Kolozsváron. A budapesti Skurc művészeti kollektíva és artist-run space társalapitója. A csoporttal kiálltott többek között a tarnówi BWA-ban, a krakkói Piana Galleryben, Pécsett a Nick Galériában és az esztergomi Duna Múzeumban. 2022-ben a NACO révén részt vett egy jótékonysági aukción, a budapesti Art Marketen és az amszterdami Affordable Art Fairen. 2023-ban a Resident Art Galériában volt duó kiállitása Gwizdala Dáriusszal. Művészeti formanyelvét a figuratív és absztrakt expresszionista tendenciák találkozása jelenti.
https://www.instagram.com/david____nemeth/

Rohrböck Dániel 2021-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem festő szakán, mestere Bullás József volt. Munkásságának fő tematikája a festészet, graffiti és különböző vizuális művészetek ütköztetése a táblakép műfajában. Egy festészeti probléma kiragadása és újraértelmezése a festészete kiinduló alapja. Ez általában egy erős vizuális problémafelvetést párosít meghatározott koncepció mentén. A graffitit mind cselekvést, mind vizuális komunikációs nyelvet, mind a figurativitás és az absztrakció határán mozgó eszközt használja.  Emellett előszeretettel felhasználja az ázsiai grafikai nyomatok világát, mint a mangák vizuális tartalmát, vagy híres a művészettörténeti kánonban meghatározó festményeket. A legújabb munkáinál a figuralitás és az absztrakció közti határvonalat vizsgálja, aminek a játéka a néző és a festmény távolságának változásával lép életbe.Dániel számos hazai és külföldi kiállításon vett részt, mind Budapest, Pécs és a környező országokban. Tanulmányai alatt fél évet töltött 2019-ben Erasmus+ ösztöndíjjal Nápolyban. A 35. OTDK, Festészet 2. szekcióban, 1. helyezést ért el, és 2018-ban a Tolvaly Ernő festészeti díj 2. helyezettje lett. 2020-ben beválogatták a Kepesita Collection short list-jébe, és számos alkalommal részt vett a Mosoly jótékonysági aukción. 2021-ben beválogatást nyert a négy művész bemutató kArtc Kulturális Egyesület által publikált kiadványban, Dóra Ádám, Szabó Kristóf – KristofLab és Tóth Anna Eszter mellett.
https://www.instagram.com/daniel_rohrbock/


Széll Ádám (1995, Debrecen) 2019-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Révész László osztályán, festőművész szakon. 2015 óta aktív a hazai művészeti színtéren, azóta számos csoportos kiállításon vett részt, valamint 2018-ban a MŰTŐ-ben, majd 2022-ben a PUCCS Contemporary terében volt önálló kiállítása. Egyetemi évei alatt, Amadeus kisalkotói ösztöndíjban részesült, majd Ari Kupsus ösztöndíjat kapott. 2022 óta FKSE tag. Jelenleg Budapesten él és az art quarter budapest műteremházban dolgozik. Széll előszeretettel alkot több médiumban, de alapvetően képalkotásra fókuszál. Az utóbbi időben papír alapú rajzokat készít grafit, indigó technikával. Általában két rajzon dolgozik páhuzamosan, melyek egymásra oda-vissza hatást gyakorolnak a két papírréteg között elhelyezett indigó miatt. Bizonyos időközönként a két lapot megcseréli és az addig indigós felületet grafittal folytatja. Így olyan testvérképek jönnek létre, melyek ugyan duplikációi egymásnak, de egymástól teljesen eltérőek. Némelyik rajzot elkészítése után feldarabolja és későbbi munkáiban motívumait újra felhasználja, úgy, hogy azokat indigóval átrajzolja.
https://www.instagram.com/szelladam

 S7A7741  S7A7740
 S7A7731  S7A7735
 S7A7758  S7A7768

 

Fotó: Biró Dávid